Plåtarbetet.                  

 

 

Någon gång i tiden har karossen blivit blästrad och primad. Bakre skärmkanterna var rostlagade, tyvärr var inte innerskärmarna dit svetsade.

 

Efter att ha diskuterat med min plåtguru Björn så kom vi fram till att det skulle vara lika bra att byta ut bägge skärmspeglarna för att få ett så bra slutresultat som möjligt.

Det första han gjorde var att svetsa in en förstärkning i coupen för att karossen skulle hålla formen under ingreppen. Dörrar och bagagelucka justerades in så att springorna såg bra ut.

 

 

Sedan fotodoukumenterade han alla skarvar innan han satte kapen i karossen och  vänstra bakskärmen försvann. En sida i taget gjordes för att minimera risken för att karossen skulle bli sned.

 Innanför dom gamla skärmspeglarna fanns det massor av ytrost och gammalt kladd, det såg inte speciellt trevligt ut, så det kändes som att beslutet att byta bägge skärmspeglarna var riktigt.

 

Insidan blästrades och slipades plåtren med Scotch-Brite, yttre innerskärmen svetsades på plats och allt grundades och sprutades med mattsvart färg.

 

 

Sedan var det dags för att hänga på den nya bakskärmsspegeln, passformen var ganska bra men det blev lite små justeringar bl.a. av några veck för att få riktigt skarpa kanter. Spegeln punktsvetsades fast både med Mig och med ett punktsvetsaggregat. Här plockade Björn fram dom fotona som han tagit innan och mätte in dom nya punktsvetsarna så dom hamnade exakt där dom gamla suttit.

 

 

När allt var svetsat och klart så tennspacklades samtliga skarvar.

 

Efter att bägge bakskärmarna var klara var det dags att sätta igång med instrumentbrädan.

 

 

Där undre delen av vindrutan sitter fast mot instrumentbräden är ett mycket vanligt ställe för rosten att få fäste. Detta beror på konstruktionen där tre plåtar ligger omlott och är punktsvetsade ihop. Fukt och smuts trycks upp i skarven genom ventilationsgallret framför vindrutan.

Det var bara att kapa bort all rostig plåt och börja med att laga upp varje lager med plåt innan brädan till slut kunde svetsas på plats.

 

 

 

 

Några ytterligare mindre lagningar gjordes runt rutramar och i golv. Hela plåtjobbet tog

ca 120 timmar. Kan tyckas som det var lite väl många timmar men eftersom noggrannhet

var det som prioriterades så var det, väl värt pengarna.

 

Inköpslista:

2 st baksärmspeglar.

2 st  yttre innerskärmar.

2 st bakre invändiga täckplåtar.

1 st instrumentbräda.

 

Totalt gick plåtjobbet inklusive inköp av plåtdelar på ca 30 000:- vilket var betydligt mer än vad jag hade räknat med från början, men som sagt det är ett riktigt bra och noggrant utfört arbetet som kommer att hålla i många år.

 

 

Starten

Plåtarbete

Grundjobb

Lack

Inredning

Motor

Chassi

Montering

 

 

 

 

 

 

 

 

© 67pacecar.com