Camarons födelse.

 

När Ford introducerade Mustangen 1964 blev det ingen omedelbar reaktion från GM:s sida. Men bara efter fyra månader i Augusti 1964 insåg GM att Mustangen blivit en framgång. När Ford hade sålt nästan en halv miljon Mustanger under det första året förstod GM att dom måste svara med att bygga en egen bil i samma segment.

GM hade vid många tidigare tillfällen gjort designstudier på en fyrsitsig sportig modell men det hade inte resulterat i någon ny modell utan GM var övertygade om att deras Monza skulle täcka det behovet.

En airbruchmålning av projekt XP-836 som så småningom blev Camaron

Lermodell av XP-836 som gjordes 1962

Ansvaret för att plocka fram en utmanare till Mustangen gavs till GM Design Centers Chevrolet Studio under ledning av Henry C Haga. Ansvarig för att designa interiören blev George Angersbash.

Flera olika designer plockades fram, bl a en kombi och en tvåsitsig roadster innan den slutliga formen började att framträda.

 

När lanseringen närmade sig hade Camaron fortfarande inte fått sitt namn. Många olika namnförslag fanns såsom Panther, Chaparral och Wildcat. Men till slut presenterades namnet Camaro som man tyckte var ett utmärkt val för ingen visste vad det betydde. Chevrolet visade i ett gammalt fransk lexikon att ordet skulle betyda kompanjon eller vän. Ford hittade en annan betydelse i ett spanskt lexikon som var liten räka och detta skapade naturligtvis en viss munterhet hos motorpressen.

 

Chevrolet General Manager Pete Estes startade säljkampanjen av Camaro 21:e september 1966 och succén var ett faktum.

 

 

 

 

 

 

© 67pacecar.com